Het basaal metabolisme daalt met de leeftijd door een afname in de vetvrije massa.  De lichamelijke activiteit neemt meestal eveneens af.  De door voeding geïnduceerde thermogenese verandert waarschijnlijk niet met de leeftijd.

Algemeen kan men stellen dat de energiebehoefte bij ouderen gedaald is, maar de behoefte aan voedingsstoffen min of meer gelijk blijft. Bij enkele voedingsstoffen is de behoefte zelfs hoger dan bij volwassenen (bv. vitamine D). Voor vitamine D raadt de Hoge Gezondheidsraad een supplement aan (20µg/dag).

De theoretische Belgische voedingsaanbevelingen voor ouderen zijn opgesteld door de Hoge Gezondheidsraad en zijn online raadpleegbaar: http://www.nubel.com/assets/voedingsaanbevelingen-2016.pdf.

Praktisch gezien moeten gezonde ouderen vooral kiezen voor nutriëntdense voedingsmiddelen (voedingsmiddelen die veel essentiële voedingsstoffen bevatten voor relatief weinig energie). Dit is in de praktijk vaak een uitdaging.

In België wordt de voedingsdriehoek gebruikt als voorlichtingsmodel voor gezonde voeding (https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek). De voedingsdriehoek wil elke Vlaming met haalbare en praktische adviezen bewust maken en motiveren om gezonder te eten. De voedingsdriehoek houdt rekening met het effect van voedingsmiddelen op de gezondheid, de milieu-impact en wat volgens de huidige voedingsgewoonten beter kan, ook bij 60-plussers.

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten binnen de voedingsdriehoek:

  • Drink vooral (kraantjes)water verspreid doorheen de dag
  • Eet volop groenten en fruit
  • Volle granen of gekookte aardappelen, peulvruchten en noten
  • Vul aan met kleinere hoeveelheden melkproducten (bij voorkeur zonder toegevoegde suiker), waaronder yoghurt en kaas
  • Wissel rood vlees af met gevogelte, vis, eieren en plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten en tofu
  • Vul de helft van je bord met groenten, een kwart met aardappelen of volle granen en een kwart met vlees, vis, ei of vleesvervanger.
  • Neem voor een dubbele boterham enkel beleg en vul verder aan met groenten en fruit. Kies als smeer- en bereidingsvet voor plantaardige olie en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren (bepaalde margarines en minarines) in kleine hoeveelheden
  • Beperk vet rijk aan verzadigde vetzuren zoals boter, harde margarines verpakt in een winkel, kokosvet, palmolie en cacaoboter
  • Eet producten uit de rode zone buiten de voedingsdriehoek niet te vaak en niet te veel
  • Zit niet te lang stil en zorg voor voldoende beweging tijdens het grootste deel van de dag

Hoeveel een oudere van bepaalde voedingsmiddelen zou moeten eten wordt weergegeven in onderstaande tabel.
Let op: de nieuwe praktische aanbevelingen voor ouderen die afgeleid worden uit de theoretische aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, zijn tot op heden nog niet gepubliceerd.

Bronnen:

gezondleven.be

Hoge Gezondheidsraad (2016). Voedingsaanbevelingen voor België.

Auteur: Jill Verzeelen 2019
Meer info? jill.verzelen@gmail.com

Was this answer helpful ? Yes / No