Wat is COPD

COPD is een longaandoening die bestaat uit twee belangrijk onderdelen.
Het eerste onderdeel is longemfyseem. Longemfyseem houdt in dat er een afname van het longoppervlak is. Er is dus minder oppervlak om langst te ademen. Het tweede onderdeel van COPD is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Deze ontstekingen brengen een lichte zwelling van de luchtwegen te weeg, en zorgen voor een grote slijmproductie. De zwelling en het slijm zorgen ervoor dat de luchtwegen nauwer worden.

De combinatie van longemfyseem en chronisch luchtwegontsteking, zorgt ervoor dat er minder goed geademd kan worden. Vaak zien we dat er in het bloed van personen met COPD aanzienlijk minder zuurstof zit dan bij een gezonde persoon.

De verminderde zuurstofgehaltes in het bloed en de chronische ontsteking, zorgen ervoor dat spieren snel worden afgebroken. Het is geweten dat dit proces op verschillende manieren geremd kan worden: rookstop, zuurstoftherapie, medicatie, beweging en voeding.
Deze factoren dienen hand in hand te gaan, maar rookstop blijft veruit de belangrijkste.
Voor de verschillende behandelingsmethoden kan u terecht bij uw (long)arts of kinesist. In deze tekst zullen we het hebben over de rol van voeding bij COPD. Indien u ernstige voedingsproblemen hebt in verband met voeding en COPD, raden we u aan een gespecialiseerde diëtist te raadplegen.

De rol van voeding bij COPD

Ondervoeding en spierverlies:

Het meest voorkomende voedingsprobleem bij ondervoeding. De chronische ontsteking en de zuurstofnood zorgt ervoor dat het lichaam veel extra energie en eiwitten nodig heeft. Echter is het niet eenvoudig om bij sterke ademnood en ziekte voldoende te eten. Wanneer de behoefte niet gedekt wordt door de inname, treed er gewichtsverlies op. Wanneer dit op proces zich lang voortzet, treed een groot gewichtsverlies op, en spreken we van ondervoeding.
Ondervoeding pakken we aan door drie grote principes toe te passen:
1) Maak de voeding die u eet zo calorierijk mogelijk: Gebruik ruim vetten, vette vlees- en kaasvarianten, eet groenten in een saus, voeg room toe aan gerechten,…

2) Probeer de frequentie van uw maaltijden te laten klimmen: Gebruik ruim tussendoortje, zet een laat-avondsnack in,…

3) Probeer voedingsmiddelen te vermijden die u verzadigen, maar weinig energie aanbrengen:
Enkele voorbeelden zijn rauwkost, bouillon, soep en gekookte groenten.

U vindt meer informatie over deze dieetbehandeling onder het topic ondervoeding.

Belangrijke aandacht dient uit te gaan naar de praktische omkadering van het eten. Met goede planning en ondersteuning kan er gezorgd worden dat uw kortademigheid uw eetlust minder in de weg staat.
Enkele manieren om dat te bekomen zijn:

  • Een ontbijt nemen alvorens u zich volledig omkleed en wast. Zodoende hebt u meer energie over om te eten.
  • Niet te veel in een keer in je mond steken.
  • Niet te veel praten tijdens de maaltijd.
  • Iemand anders de maaltijd laten bereiden.
  • Grote porties maken en deze in de diepvries bewaren.
  • Andere oorzaken van vermoeidheid vlak voor de maaltijd beperken.

Buiten deze aanbevelingen zijn er nog een resem andere factoren die belangrijk zijn bij COPD. Onder andere een gezond lichaamsgewicht en aandacht voor preventie van diabetes en hart- en vaatziekten zijn van belang. Het combineren van het nastreven van deze doelen en de spiermassa intact houden, vraagt de opvolging van een diëtist.

Auteur: Domien Van Dijck 2019
Meer info? domienvandijck@gmail.com

Was this answer helpful ? Yes / No