Voedingsaanbevelingen bij ouderen met diabetes

Voedingstherapie maakt een belangrijk deel uit van de behandeling van diabetes. Voor een grote groep ouderen blijft een aangepaste diabetesvoeding dan ook noodzakelijk. Bij fragiele en zorgafhankelijke ouderen kan het gebruik van deze restrictieve diëten het risico op ondervoeding vergroten. Internationale richtlijnen bevelen aan om voor deze ouderen het dieet te milderen. Hierbij worden echter zelden concrete adviezen gegeven naar voedingssamenstelling toe.

In de praktijk wordt het dieet van deze doelgroep vaak gemilderd naar een voeding zonder vrije suikers. Een mogelijk voordeel van dergelijke ‘geen vrije suikers’-diëten kon tot op heden echter niet worden aangetoond.
De Vlaamse Diëtisten Ouderenzorg hebben op basis van bestaande literatuur en multidisciplinaire expertise een consensus opgesteld rond de voedingsaanbevelingen voor ouderen met diabetes.

De consensus bestaat uit een theoretische motivatie en toelichting
bij diverse aspecten van diabetes bij ouderen. Daarnaast geeft het document ook uitgebreide praktische adviezen rond voedingsmiddelen- keuze en maaltijdpatroon.

Wenst u deze aanbevelingen te hanteren in de praktijk?

Beluister eveneens een interview met Nena Van Hemelryck (VlaDiO) via onderstaande link.

Interview Radio 2 Antwerpen