Individuele aanpak voor ondervoede personen is noodzakelijk. Enkele zaken die best individueel bekeken moeten worden:

  • Heeft de persoon slikproblemen?
  • Wat zijn de voedselvoorkeuren?
  • Kan men nog zelfstandig eten of heeft men hulp nodig?

Enkele eenvoudige aanpassingen:

  • Het energierijker maken van maaltijden kan door extra toevoegingen van volle room, olie, margarine, suiker, honing of een neutrale bijvoeding.
  • In het geval van slikproblemen: energierijke broodpappen bereiden:
    • Ontbijt: op basis van beschuiten, platte kaas, neutrale olie, roosvisée, smaakmaker (aardbeisaus, speculaas, peperkoek, chocoladesaus, karamel, koffiepoeder, …
    • Avond: op basis van koekjes, pudding, neutrale olie, vers fruit of fruit uit blik
  • Extra tussendoortjes op starten naar de voorkeur van de bewoner/patiënt
  • Voldoende energie aanbieden kan door het aanbieden van volle producten (bv volle melk, vette vis) in plaats van de magere varianten
  • Boterhammen kan je energierijker maken door royaal te beleggen, met 2 soorten te beleggen en extra te besmeren met smeervet
  • Verkies energierijke dranken over water. Voeg bijvoorbeeld suiker en melk toe aan koffie of thee en smaaksiroop aan water. Tafelbier wordt vaak ook gesmaakt.

Bij ouderen wordt het afgeraden om restrictieve diëten te blijven aanbieden, omdat deze het risico op ondervoeding kunnen vergroten. Vele restrictieve diëten (bijvoorbeeld galblaas-sparend, zoutarm, cholesterolbeperkt) zorgen immers voor een daling in de energiedensiteit van de voeding en verminderen variatie. Specifieke dieetrichtlijnen op maat van de bewoner/patiënt zijn dan nodig.

Bron: Preventie ondervoeding: draaiboek voor woonzorgcentra (Vlaams instituut gezond leven, 2018)

Auteur: Katrien Docx 2019
Meer info? katrien.docx@wznedegem.be

Was this answer helpful ? Yes / No